Keniaanse oppositieleider roept aanhangers op morgen te staken

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187918

De Keniaanse oppositieleider Odinga heeft zijn aanhangers opgeroepen morgen te staken uit protest tegen de gang van zaken rond de verkiezingen. Hij stelt dat zijn rivaal president Kenyatta de verkiezingen van afgelopen dinsdag via fraude heeft gewonnen en hij beschuldigt Kenyatta ook van het verkiezingsgeweld.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn bij botsingen tussen demonstranten en de politie zeker 24 betogers door politiekogels om het leven gekomen. Zeventien van de doden vielen bij rellen in Nairobi. Volgens Odinga zijn zijn aanhangers bewust doodgeschoten. De regering van Kenyatta zegt dat de betogers geweld hebben gepleegd en geplunderd. De regering roept de Kenianen op morgen gewoon aan het werk te gaan.
Dag van rouw

Odinga sprak zijn aanhangers vandaag toe in Kibera, een arme wijk van Nairobi. Hij riep ze op morgen te staken en zei dat hij dinsdag met een plan komt om de verkiezingsuitslag aan te vechten. Hij riep maandag uit tot een dag van rouw voor de slachtoffers van het politiegeweld.

Internationale waarnemers zeggen dat de verkiezingen grotendeels eerlijk zijn verlopen, maar Odinga betwist dat. Odinga zei meteen na de uitslag al dat de computers van de kiescommissie zijn gehackt. Hackers zouden servers van de commissie zijn binnengedrongen en stemmen hebben vervalst.

Odinga verloor ook in 2007 de verkiezingen. Onenigheid over de uitslag leidde toen ook tot geweld waarbij in totaal zeker duizend mensen omkwamen.

Het laatste nieuws op News Junky